De drie voor- en nadelen van factoring.

Er bieden zich steeds meer factoring partners aan op de markt. Elk van deze partij heeft een prachtige verkooppitch. Van voorfinancieren tot administratief ontlasten. Wij hebben de drie grootste voor- en nadelen voor het samenwerken met deze financiële partners, zoals Famed, naast elkaar gezet.

1. Voorfinanciering
Factoring is natuurlijk heel handig, u stuurt een factuur en deze wordt direct aan u betaald door een financieel partner. Derhalve zitten hier wel kosten aan. De kosten hiervoor variëren. Meest voorkomend is dat er een percentage van het factuur bedrag achter blijft bij de factoring partner. Maar ook zijn er mogelijkheden waarbij er eenmalig kosten betaald worden en een kleiner deel aan percentage per factuur berekend
worden.

Deze percentages lijken mee te vallen, maar wanneer je uit gaat van een percentage tussen de 2 en 8 procent verdient de factoring partner hier natuurlijk goed geld aan. De periode van voorfinanciering is meestal 1 tot 2 maanden. Als u dit omrekent naar een jaarrente was het natuurlijk ook interessant om dit bedrag weg te zetten tegen een leuk rendement. Maar door factoring heeft u uw geld wel snel en wordt het debiteurenbeheer verder geregeld.

Kortom: u heeft eerder uw geld, maar wel minder.

2. Administratieve druk
Een groot voordeel van een financieel partner kan zijn dat zij veel administratieve druk wegnemen. Zo kunt u een groot deel van uw interne administratie overdragen, wat veel tijd bespaard voor uzelf of uw werknemers. Vooral bij facturering zien zij kansen. De eerder genoemde factoring partijen regelen het debiteuren beheer en zorgen dus voor de betaling van uw relatie.

Groot nadeel hiervan is dat deze financieel partner direct contact heeft met uw klant, gast of patiënt. U heeft dus weinig tot geen invloed hierop. Het kan onpersoonlijk overkomen en levert minder direct contact op. Let hier goed op.

3. Minder debiteuren risico
Buiten het grote voordeel van eerder geld hebben is dat het risico van de debiteuren ook weggenomen wordt. Hiervoor bent u zeker van uw geld, maar u betaalt hiervoor vanzelfsprekend meer kosten. Soms eist de factoring partij een risicoprofiel van de partij aan wie gefactureerd wordt. Let op hoe u dit afspreekt, want u wilt natuurlijk niet dat uw factoring partner een misgelopen bedrag bij u komt halen.

Iedere ondernemer heeft een eigen manier van contact met relaties. Persoonlijk, vriendelijk en/of zakelijk. Iedereen is anders. Houd er rekening mee dat uw factoring partner een eigen manier van incasseren heeft. Waar u misschien nog voor de vriendelijke oplossing wilt kiezen, kiest een factoring partner vaak voor aan zakelijke en soms onpersoonlijke houding.

Overweegt u samen te werken met een factoring partner of bent u benieuwd wat de kosten hier van zijn? Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek.

Ook financiële rust?

Laat u daarbij verrassen door de persoonlijke aanpak van Alletto! We informeren u graag geheel vrijblijvend over wat wij voor u kunnen betekenen onder het genot van een heerlijk kopje koffie, thee of glas water.

Neem contact op